Bemutatás

A RecoSense IRID-RTLS megoldás a fejlesztés mellett elkötelezett, intelligens gyárak elkerülhetetlen innovációs mérföldköve.

Egy RTLS rendszer egy jelölő/címke elhelyezésével segíti a vállalatokat az fontos eszközök, személyzet vagy felszerelés követésében, azonosításában és kezelésében, mindezt valós időben. A jelölők és központi egységek közötti kommunikációról vezetéknélküli technológia (például infravörös fény, ultrahang, Wi-Fi, ZigBee vagy Rádiófrekvencia) gondoskodik, majd egy software/middleware dolgozza fel a helyadatokat. Ez a platform elemezi az adatokat, majd hasznosítható információvá alakítva segít a személyzet és gépek kihasználtságának vagy hatékonyságénak növelésében.

Az infravörös fényen alapuló RTLS rendszerek a piacon elérhető, leginkább előremutató technológiák, melyek használatával kimagasló megtérülés várható a befektetés arányában a legtöbb iparágban bármilyen alkalmazási területen. Az infravörös fény használata egyszerű és könnyen kezelhető, ráadásul a többi megoldás legtöbb hátrányát kiküszöböli. A RecoSense IRID-RTLS ezáltal az Ipar 4.0 követelményeivel összehangolva képes átalakítani a gyártást.

Összehasonlítás

Az aktív infravörös jeladóval szerelt rendszereket régóta használják beltéri, helyiség-szintű helymeghatározásra. Ezek a rendszerek egy vevőegységet használnak a forrás heléyének beozonosítására Cell-of-Origin (CoO) módszerrel, így meghatározható, hogy az adott objektum melyik szobában vagy cellában helyezkedik el. A CoO bővíthető a beesési szög – Angle-of-Arrival (AoA) – mérésével, amivel már egyes helyiségen belüli helyzet is meghatározható.

Az IRID-RTLS technológia segítségével centiméteres pontosság érhető el, már egyetlen vevőegység alkalmazásával is. A jeladók villogó infravörös fényt használnak a kapcsolódáshoz, majd a vevőegység egy szabadalmaztatott algoritmus alapján elvégzi az adott objektum egyéni kódja (ID) szerinti azonosítást és a helymeghatározást. Az AoA módszerrel pontosan meghatározható egy jeladó helyzete: 2D információhoz egy darab, míg 3D lokalizációhoz 2 darab vevőegység elhelyezése elegendő.

Az IRID-RTLS segíti és fejleszti a folyamatok, az eszközök, a személyek, a gépek, a raktári felszerelések nyomon követését és az automatizálási rendszerek hatékonyságát bármilyen gyártóüzemben.

A RecoSense IRID-RTLS jelenleg a leginnovatívabb nagy pontosságú rendszer, kimagasló ár-érték aránnyal, ami lehetővé teszi az eszközök, szerszámok és járművek követését, mozgáselemzését, valamint segít az erőforrások és munkafolyamatok optimalizálásában. Akár daruk követése és önvezető járművek irányítása is megoldható a rendszer használatával. RFID integrációval teljeskörű megoldást nyújt bármilyen ipari környezetben.  A rendszer egy előre meghatározott kezelőfelületen keresztül azonosítási- és helyadatokat nyújt a magasabb szintű alkalmazások számára. A vállalati alkalmazások támogatják a termelést, a partnereket és ügyfeleket pedig valós idejű helyadatokkal látják el. A felhasználói felületet személyre szabottan szállítjuk le, hogy minden speciális igényt kielégítsen. A lehetséges funkciók lehetnek jelentések, meghatározott események, figyelmeztetések, riasztások, vagy bizonyos helyzetekre reagáló akciók. A vállalati szoftver több ezer helyszínt, felhasználót és több százezer követett erőforrást is képes kezelni. Az RTLS adatok bekötése a vállalatirányítási és termelési rendszerbe új szintre emeli a gyártás hatékonyságát.

Alkalmazási területek

Raktárkezelés

Alapanyagok erőforrás-tervezése, készletnyilvántartás, automatikus utánrendelés

Átfutási idő elemzés

Folyamatosan figyelemmel kíséri és adatokat szolgáltat az optimalizált lean ellátási lánc menedzsment érdekében

Termelési zónák meghatározása

Zónák meghatározása után minden, oda belépő vagy onnan kilépő eszköz kiválthat hozzárendelt műveleteket. Például, amikor a termék belép a csomagolási zónába, akkor az adatbázis automatikusan hozzárendeli a „csomagolás alatt” állapotot.

Jelentések a termék állapotáról és minőségéről

A gyártási rendszerekbe integrálva a RecoSense hozzárendelheti minden szabadon mozgó termékhez annak állapotát, például félkész, hibás, vagy kész.

Integrálás a termeléstervezésbe

Javítja az anyagáramlás szabályozását, valamint a mélyebb integrációt a gyártástervezésbe és a gyártás-végrehajtási rendszerekbe (MES)

Automatikus készletkezelés

Összeköti az eszközadatokat a vállalatirányítási rendszerekkel, így biztosítva az eszközök valós idejű nyilvántartását

Szükséges rálátás

Az infravörös alapú technológia használata során közvetlen rálátás (Line-of-Sight, LoS) szükséges a vevőegység és a jeladó között. Az IRID-RTLS önmagában csak akkor nem megfelelő megoldás, ha rejtett vagy csomagolt eszközök követése is szükséges.

A vevőegységet (DFMU) leggyakrabban a plafonon helyezzük el, lefelé nézve, a jeladókat pedig a követendő eszközök tetején, megfelelő rálátást biztosítva.

Bármilyen rejtett, vagy távoli helyen további vevőegység telepítése szükséges.

Ha a fedett területen nem helyezhető el vevőegység, abban az esetben elégséges lehet annak az információnak a rögzítése, hogy a követett eszköz hol volt látható utoljára, vagyis hol tűnt el a szenzorok elől (például, ha egy szekrénybe helyezték, vagy egy polcra került).

Leggyakrabban a vevőegységet (DFMU) a plafonon helyezzük el, lefelé nézve, a jeladókat pedig a követendő eszközök tetején, megfelelő rálátást biztosítva.

Bármilyen rejtett, vagy távoli helyen további vevőegység telepítése szükséges.

Ha a fedett területen nem helyezhető el vevőegység, abban az esetben elégséges lehet annak az információnak a rögzítése, hogy a követett eszköz hol volt látható utoljára, vagyis hol tűnt el (Pl.: szekrénybe helyezték, polcra került)

Kapcsolatfelvétel

Írjon nekünk és felvesszük Önnek a kapcsolatot: info@recosense.hu